Begär offert

Orientmattor har skickliga hantverkare som osynligt kan reparera nästan alla skador på din dyrbara matta, oavsett om det är en handknuten matta eller en handvävd Kilim. Slitna fläckar på grund av slitage, malhål, trasiga mattkanter eller slitna fransar kan med säkerhet anförtros oss. Även större hål kan vävas om och knytas för hand. Vi restaurerar även antika mattor.

Fråga en offert
Steg 1

Utvärdering & Städning

Vi inspekterar först mattan noggrant för att förstå typen och omfattningen av skadan. Detta bestämmer de nödvändiga reparationsteknikerna. Vanliga problem inkluderar slitna områden, hål, malskador, blekta färger, slitna kanter och skadade fransar.

Innan någon reparation sker är det viktigt att rengöra mattan för att ta bort smuts, smuts och eventuella skadedjur. Detta innebär ofta en skonsam tvätt med speciallösningar.

Gottgörelse

Denna matta var tvungen att repareras. Många nya knutar var tvungna att skapas.

Steg 2

Omvävning och kantreparation

Om det finns hål eller slitna områden måste de vävas om. Detta innebär att man noggrant matchar tråden i både färg och textur, följt av omknutning i stil med originalväven.

Kanter som har blivit slitna eller skadade kan studsas tillbaka. Det innebär att man lindar nytt garn runt kanten för att stärka och återställa dess utseende.

Ny kant

Först måste den gamla kanten tas bort, sedan kan nya garn lindas runt kanten för att förbättra och återställa dess utseende.

Steg 3

Luggreparation & färgning

Om fransen (tofsarna i ändarna av mattan) är skadade kan den repareras eller bytas ut. I vissa fall sys en ny frans på, eller den befintliga förstärks.

Om färgerna har bleknat eller om de nya garnen som introducerats i reparationsprocessen inte exakt matchar originalfärgerna, kan specialister utföra färgåterställning. Detta innebär att fibrerna är noggrant färgade för att matcha den ursprungliga nyansen.

Ny lugg

Den gamla luggen var utsliten och vi bytte ut den mot en helt ny frans.

Steg 4

Slutbesiktning

Ibland kan en matta missformas med tiden. I sådana fall sträcks den och fästs på en plan yta för att återställa sin ursprungliga form.

Efter att alla reparationer har utförts genomgår mattan en sista inspektion för att säkerställa att restaureringen är sömlös och att mattans integritet är intakt.

Stretching & Slutinspektion

Nästan alla fransar är återställda, nu kan eventuella deformationer rätas ut och sedan följer slutbesiktningen.

Steg 5

Skydd

När det har reparerats, överväg att använda mattkuddar. Dessa kan förlänga livslängden på din matta genom att skydda den från slitage. Regelbundet underhåll och förebyggande åtgärder, såsom skydd mot direkt solljus, frekvent rotation och professionell rengöring, kan också bidra till att förlänga dess livslängd.

Skydd

Regelbundet underhåll och förebyggande åtgärder, såsom skydd mot direkt solljus, frekvent rotation och professionell rengöring, kan hjälpa till att förlänga livslängden på en matta.

Nya tofsar

Före och efter

Innan
Efter

Kontakta oss

Om du har några frågor angående reparation eller tvätt av en matta, vänligen meddela oss i formuläret nedan

Adress: Frihamnsgatan 58, Magasin 6,

115 56 Stockholm, Sverige

Kontakt: +46 73 844 02 94 / info@orientmattor.com

Förvara timmar: Måndag fredag: 10:00 - 17:00

Lördag: 11:00 - 1600